Idre och Idrefjällen ligger i Älvdalens kommun i nordvästra Dalarna. Orten är främst känd som en vintersportort med skidåkning men också för sitt sportfiske, orientering och fjällvandring under de andra säsongerna.

I det här området finns det flera fina vandringsleder där man på de kortare lederna kan ta med sig barnen utan problem. För den som vill ha lite mer utmaning finns det längre, mer kuperade turer och med toppbestigning. Vilket man än väljer är utsikten och upplevelsen värd att man tar det lugnt och tar sig tid att njuta.

För den som vill sova kvar går det att ta med eget tält eller boka in sig på någon av stugorna, fjällhotellet eller vandrarhemmet.

Korta eller långa vandringar

Det finns flera olika vandringsalternativ med kortare turerna på 1,5 km till den längre på 6 km.

De tre fjäll som ligger närmast orten Idre är Lillsnipen, Nipfjället och Städjan. Strax söder om Nipfjället ligger den 4 km långa fjällsjön, Burusjön, med stränder, möjlighet att hyra båt eller kanot och ett flertal grillplatser vilket kan bli en skön avslutning på en vandringsdag.

  • Nipfjället, en vandringsled på 4 km som i lugn takt tar ungefär 2 timmar att vandra.
  • Lillsnipen, en vandringsled på 1,5 km där en kort och lättvandrad topptur ingår. Leden lutar ganska bra uppåt så här får man räkna med att bli varm.
  • Städjan, en vandringsled på 6 km i kuperad terräng och med en toppbestigning. Den här vandringen tar ungefär 4 – 5 timmar.

Rätt utrustning och kläder

Att fjällvandra kan bli en härlig och avkopplande upplevelse men det gäller att ha rätt utrustning med sig och på sig.

Ofta kan man bli förvånad över att det blir kallt trots att det fortfarande är sommar i södra delarna av Sverige. Kläderna man har med sig ska därför både vara bekväma att röra sig i och samtidigt värma när det behövs. Då är lager på lagerprincipen det rätta.

Det händer att det regnar i fjällen. Ett regnställ av goretex som andas och står emot vätan kan vara ett bra val. Men jackan ska bara användas när det regnar, vid annat väder blir det för svettigt och då är en vindjacka bättre. Samma sak gäller byxorna. Är det lite kyligt kan en så kallad termokjol istället vara ett bra alternativ.

Närmast kroppen kan man gärna ha ett plagg av ull. Materialet har en förmåga att ta upp fukten utan att man blir svettig och det håller sig fräscht längre då det har antibakteriella egenskaper.