Stockholm Arlanda flygplats, eller Stockholm Arlanda Airport, som den heter internationellt sett, är Sveriges största flygplats. Det är Nordens tredje flygplats näst efter Köpenhamn-Kastrup och Oslo-Gardermoen. Varje år har Arlanda flygplats mer än 20 miljoner passagerare och drygt 230 000 starter och landningar. Inrikespassagerarna utgör en väsentlig del av passagerarna. De vanligaste utrikes destinationerna är Köpenhamn, London, Oslo och Helsingfors. Arlanda flygplats är också en av Sveriges största arbetsplatser med omkring 12 000 anställda.

Historien om Arlanda flygplats

Byggandet av Arlanda flygplats föregicks av många års utredningar. Tanken var från början att komplettera Bromma flygplats som hade invigts 1936. Men som redan då hade för korta banor för de nya långdistansflygplanen. Man ville inrätta flyglinjer till Nordamerika och därför utreddes olika förslag till placering av en ny storflygplats i Stockholmsområdet. Det var i januari 1946 som man till slut beslutade att placera flygplatsen vid Halmsjön, 42 kilometer norr om Stockholm. Invigningsflygningen genomfördes i november 1954.

Redan i december 1957 bestämde man sig för att bygga ut flygplatsen med ytterligare två banor. Året därpå fick flygplatsen namnet Stockholm-Arlanda flygplats. I januari 1960 öppnades Arlanda för trafik och i juni samma år skedde den första reguljära flygningen till New York. Sedan dess har flygplatsen utökats med flera tillbyggnader och ombyggnader, bland annat charterhall och utrikesterminal. Dessutom har en särskild järnväg byggts, nämligen Arlandabanan med sina underjordiska stationer, som från och med november 1999 har trafikerat sträckan Stockholms Central – Arlanda med snabbtåget Arlanda Express. Man kan också åka till och från Arlanda Central med SJ:s tåg. Bland annat kan man åka mellan Arlanda och Stockholm, Norrköping, Gävle, Uppsala, Sundsvall, Borlänge, Umeå, Östersund och Åre utan att behöva byta tåg.

Hotell, shopping och konferens nära Arlanda

Runtomkring Arlanda flygplats finns det gott om möjligheter till shopping, restauranger och nöjen, samt hotell och konferensmöjligheter. Mitt i Arlandas terminalbyggnad finns Sky City som dels förbinder Terminal 4 och Terminal 5, men dels också innehåller butiker, restauranger och hotell. Där hittar man bland annat hotellen Radisson Blu SkyCity Hotel och Clarion Hotel Arlanda Airport.

Arlandastad är ett enormt köp- och företagscenter som ligger bara ett par kilometer från Arlanda flygplats, rättare sagt mellan Arlanda flygplats och Märsta. Det är många passagerare som väljer att bo på hotell på Arlanda för att enkelt kunna resa vidare eller för att ha nära till flygplatsen med alla dess kommunikationer. Det är också många företag som väljer att förlägga sina konferenser till Arlandaområdet eftersom det är så smidigt för alla deltagare att ta sig till och från konferensen då.

Oavsett om man vill bo på Hotell Arlanda som privatperson eller i jobbet finns det flertalet hotell i olika prisklasser att välja bland. Vill man testa ett hotell som är något alldeles extra bör man prova Jumbo Stay – Hostel där man bor på en ombyggd Jumbojet meds utsikt över flygplatsen. Bland Arlandas mest populära hotell och konferensanläggningar hittar man också Best Western Arlanda Hotellby, Quality Airport Hotel Arlanda och Nova Park Conference.