I Idre erbjuds flera festivaler och liknande evenemang varje år. De flesta har naturen i fokus och lyfter fram det karaktäristiska med Idre. Bland annat finns Fjällfestivalen och Turglädje. Tre tips för dig som ska på festival/marknad:

  • Kontanter

Kom ihåg att ta med kontanter på marknaderna. Många tar betalt med kort men inte alla. Uttag kan göras i bankomaten på ICA men kom ihåg att många kreditkort tar ut en utgift för uttag av kontanter både inrikes och utomlands. De som ofta är på marknader bör jämföra och välja bästa kreditkortet för kontantuttag.

  • Väder och kläder

Det är extremt sällan som festivalerna ställs in på grund av dåligt väder. Ta med kläder som passar oavsett väder och du kan njuta av vistelsen. Det är ju trots allt väder och natur som många kommer hit för att uppleva.

  • Se upp för ficktjuvar

Även om Idre knappast är känt för ficktjuvar så bör man alltid vara extra försiktig vid större folksamlingar. Inte minst på festivaler då plånboken tas fram vid ett flertal tillfällen när olika produkter ska köpas i marknadsstånden.

Fjällfestivalen

Fjällfestivalen växte fram när Idre Yran lades ner efter 16 år. Bristande intresse hos publiken gjorde att de föreningar som tillsammans drev Idre Yran tappade inspiration och lade ner verksamheten. Men uppenbarligen fanns det ett sug och intresse för festival då Fjällfestivalen tog över där Idre Yran tog slut. Denna drivs främst av Visit Idre som har som uppgift att jobba för turismen på orten.

Här blandas klassiska marknadsstånd med tivoli och skoteråkning på vattnet. En klassisk stadsfestival som skapar folkfest under tre dagar.

Fjällfestivalen är gratis.

Turglädje

De flesta turister som åker till Idre gör detta för att uppleva dess fantasiska natur. Vill man följa med på guidade turer och även utmana sig själv kan Turglädje vara ett mycket bra alternativ. Det genomförs på Idre Fjäll och vid Städjan i september. År 2015 var det dagarna 17-20september men dessa datum kan alltså variera år från år.

Grundtanken med Turglädje är att skapa ett tydligt och roligt avslut på barmarkssäsongen. Detta både för de som är ute och njuter av friluftsliv dagligen och de som söker sig hit någon gång per år. Därmed är även upplevelserna anordnade på olika nivåer. Allt från att testa något nytt – till att testa sina gränser. Bland annat går det att testa på klättring, paddling, cykling och vandring.

På kvällarna umgås man tillsammans med andra som har stort intresse för friluftslivet och då bjuds det även på både livemusik och intressanta föreläsningar. År 2015 var exempelvis äventyraren Annelie Pompe på besök och berättade om sina äventyr över hela världen.

Ett festivalpass kostar 895kr och man kan då välja fritt hur  man vill bygga ihop sina dagar med olika aktiviteter.