Det behöver inte gå i 200km/h bara för att man färdas på en järnväg. Det kan lika gärna vara mycket fridfullt. Allt beror på vilket fordon man åker på. Dressinen har sett sina glansdagar för många år sedan men fortfarande finns möjlighet att köra den. Detta eftersom vissa företag har specialiserat sig på att hyra ut dressiner som ett trevligt inslag på semestern.

Det är inte möjligt att köra dressin i Idre. Här har inte järnvägen byggts ut i den uppfattningen. Men det är inte långt att åka till närmaste plats där man kan testa på denna udda upplevelse. Det tar ca 2,5 timmes bilfärd från Idre för att komma till Vansbro. Ta en heldagsutflykt – som däremot enbart passar på sommaren.

En mäktig naturupplevelse utlovas när man färdas i sin egen takt genom skogspartier, öppna fältlandskap och bredvid sjöar där Dellenbanan slingrar sig fram. Det är även möjligt att välja att färdas på den del av Inlandsbanan som idag inte är i bruk.

Genom att man med egen kraft skapar farten kan man välja mellan att låta det vara en stillsam färd eller en mer fartfylld upplevelse. Glöm däremot inte badkläderna hemma – det blir lätt varmt och man passerar flera inbjudande sjöar att bada i.

Kortinfo:

Var? Dressin kan hyras i Mora och Vansbro.

När? Det krävs att det är snöfritt vilket gör att öppettiderna på senhöstarna och vårarna kan variera något. Men överlag har de öppet från april och en bit in i oktober.

Hur? Dressinen som hyrs är en så kallad tandemdressin. Det betyder att man kan få plats två vuxna och två barn på dressinen. Hyran gäller 8-17 eller om man hellre vill åka på natten, 17-08.