Idre är en liten ort som ligger belägen vid Idresjön, i Älvdalens kommun, i nordvästra Dalarna.sjö nära Idre Idre är mest känd för att vara en populär vintersportort. Det finns flertalet vintersportanläggningar i fjällen som omger samhället. Den mest kända och största av dessa är Idre Fjäll, som är Sveriges fjärde största vintersportort efter Vemdalen, Sälen och Åre. Men Idre är inte vara en populär ort att besöka vintertid, utan har även en väl utvecklad sommarsäsong. Exempelvis är orientering, ridning, fjällvandring, golf och fiske aktiviteter som många åker till Idre för att ägna sig åt.

Traditionellt sameliv och fäbodsliv

I fjällområdena som omger Idre bedrivs även renskötsel. Det är Sveriges sydligaste sameby, Idre sameby, som bedriver renskötsel i området. Idre har även ett samiskt namn, nämligen Eajra. I Idre hålls även den svenska historien levande genom det kulturliv och fäbodsliv som är en så stor del av Dalarna.

Ledande vintersportort

Redan 1968 etablerades Idre Fjäll. Det var dåvarande Idre kommun som tillsammans med Friluftsfrämjandet skapade Idre Fjäll eftersom man dels ville skapa liv och arbete i bygden och dels ge fler tillfällen till ett aktivt friluftsliv. Ända sedan dess har Idre Fjäll legat i täten när det gäller vintersportorter. Exempelvis kan man nämna att Idre Fjäll var först med snökanoner i slutet av 1970-talet, att Idre Fjäll byggde Europas första fyrstolslift i början av 1980-talet och att världens första tunnellift invigdes just i Idre Fjäll år 1984.

Överväldigande grönska

Men det är som sagt inte bara vintertid som Idre visar sig från sin bästa sida. Faktum är att bygden är minst lika vacker och värd att besöka även under övriga årstider. Sommartid är grönskan överväldigande. I Idre ligger Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Dessutom har Idre några av Sveriges vackraste golfbanor och fjäll som är lätta att vandra på. Värt att nämna är också att flugfisket är i absolut världsklass i Idre.

Fjällmat i världsklass

I Idre kan man njuta av god mat och dryck på flertalet olika restauranger och det erbjuds också trevlig underhållning med allt från after ski till liveband. Missa inte att besöka samernas egen restaurang Njalla som ligger mitt i Idre by och restaurang Utsikten som är Idre Fjälls topprestaurang med en vidunderlig utsikt över både det norska och det svenska fjällandskapet. Flera av restaurangerna i Idre använder sig av lokala råvaror. På menyn hittar man därför rätter som Älghamburgare, nyrökt röding, Älgrostbiff, Fjällgulash, renkorvar och Souvas.