Ska du besöka fjällen i lite varma temperaturer? I sådana fall vill du säkerligen kunna sitta på terrassen om kvällarna, eller ta långa härliga promenader i den omgivande naturen. Dessa sköna stunder kan dock förstöras av mygg och andra insekter. En del tycks nästan inte få några myggbett alls – medan andra fullständigt överöses av dem.

Som tur är, finns det en hel del knep man kan ta till för att undvika att bli myggbiten.

Citronellaljus

Citronellaljus ger en doft av citron som människor ofta tycker är behagande. För myggen är det dock en annan femma – den relativt starka lukten är något som de gärna undviker. Således är det här ett effektivt sätt att till exempel hålla terrassen friare från mygg och andra störande insekter.

En nackdel är att dessa är krångliga att ta med sig på en skogspromenad. Däremot är en fördel att du slipper smörja in dig med diverse kemikalier som finns i myggmedel. En annan fördel är citronella i sig, som under lång tid använts för sina uppiggande egenskaper. Det återfinns till exempel i lotion och i oljor som hälls i badet. Trevligt för dig – men inte för myggen, alltså.

De återfinns i en rad olika butiker, men citronellaljus kan också beställas på nätet. Förutom mygg skrämmer du också bort löss, hästflugor, fästingar och knott.

Myggspiral

Även den här myggfällan lämpar sig bäst för stillasittande stunder, till exempel på terrassen eller under en sen picknick. Viktigt att känna till är att myggspiraler är anpassade för utomhusbruk och att det därför är inget man bör sätta upp över sängen.

I spiralen finns naturliga ämnen som myggorna inte tycker om. Exakt hur produkterna ser ut beror delvis på fabrikat, men tittar vi till exempel på US622 Myggspiral så innehåller den pyrethrum och räcker i åtta timmar (i ett paket finns 10 stycken).

Varför biter myggen mer på andra än vissa?

Det är ingen myt att myggen är mer benägna att sticka vissa personer. Detta beror främst på vilken lukt du sprider genom kroppen och genom andningen. Om man svettas mycket och inte har duschat på ett tag finns en risk att man lockar till sig mycket mygg. Ett råd för nästa sommar är således att tvätta av sig ofta när det blir varmt. På så vis kan man få en lite myggfriare – och en lite trevligare – sommar.