För de som tagit bilen till Idre kan det vara skönt att veta att det finns möjlighet till bilreparationer om oturen skulle vara framme. En välkänd kedja, som finns över hela landet, är MECA. De har sin bilverkstad på Byavägen 24 och har öppet 7-16 på vardagar. Bilverkstaden reparerar de flesta kända bilmärken och har ett stort utbud av reservdelar på lager.

Assistansservice vid Service

De som väljer att serva sin bil (ej reparationer) hos MECA får automatiskt deras MECA Assistansservice som då gäller i 12 månader. Försäkringen betyder att man kan få hjälp om man blir stående på grund av exempelvis bränslebrist, punktering, kollision eller liknande. Man kan då ringa deras assistansnummer och man får hjälp med starthjälp m.m.

För att Assistansservice ska ingå krävs det att bilen maximalt är 12 år, att man inte använt sig av den mer än 1 gång tidigare under kalenderåret och att stoppet är i Norden. Ersättningen uppgår till max 5 000 kr per tillfälle.

Reparera nu – Betala sen

Bilreparationer kommer sällan väntat eller när man har som bäst ekonomi. Av den anledningen har MECA tagit fram MECA-kortet. De som använder detta kort vid betalning får 60 dagars avgiftsfri kredittid och totalt 24 månaders avbetalning utan ränta. Vill man istället avbetala under längre period (upp till 48 månader) uppkommer räntekostnad. Detta kort kan användas i samtliga MECA-butiker över hela Sverige och är utan årsavgift. Som mest kan en kredit utnyttjas på 30 000 kr.

Man bör däremot vara uppmärksam på att ”räntefritt” inte betyder att avbetalningen är helt gratis. Om man utnyttjar en kredit på 10 000 kr och betalar tillbaka detta på 6 månader är den effektiva räntan (räntor och avgifter tillsammans) på 9,88%. Väljer man längsta amorteringstiden (48mån) uppkommer högre räntesats och den effektiva räntan blir hela 22,78%.

Är det högre belopp och längre amorteringstid är alltså inte MECA-kortet det bästa alternativet. Man bör då jämföra andra finansieringslösningar så som exempelvis olika billån utan säkerhet. Eftersom lånesumman får användas till vad som helst skapas en möjlighet att få betydligt lägre ränta än ca 22%.

Bokning

Bokning kan ske genom att man ringer centralbokningen på 0771-114 114 eller att man bokar via ett bokningsformulär online.  Självklart går det även att titta förbi och höra när de har kommande lediga tider. Fördelen med att ringa centralbokningen är att de har öppet dygnet runt.

Hitta hit

Byvägen är den stora vägen som går genom Idre. Från den vägen kan man tydligt se MECA som ex ligger 250 meter från Coop Konsum och lika långt från Visit Idre.