De allra flesta resor, hotell och aktiviteter bokas idag över nätet. Framförallt handlar det om enkelheten och att priserna så snabbt kan jämföras. Visst finns det pengar att spara på att jämföra priser men det går även att hålla i reskassan på andra sätt.

Använd återbäringssida – få tillbaka pengar

Oavsett om det är en hotellnatt, en flygbiljett eller en bussbiljett som ska bokas så går det att få återbäring på köpet. Så kallade återbäringssidor (cashbacksidor) ger återbäring när man väljer att boka resor på nätet via deras sidor. Detta utan att det tillkommer någon kostnad.

Boka i god tid – få lägsta priset

Tågbiljetter är alltid billigare att boka ett par månader i förväg. Är man osäker på om resan verkligen kommer att bli av kan ombokningsbara biljetter väljas. Dessa kan då bokas om till helt andra destinationer vid ett senare tillfälle. Det är inte ovanligt att en tågbiljett är tre gånger dyrare en dag före avgång mot tre månader tidigare.

Även med flygbiljetter bör man vara ute i god tid. Däremot kan priset variera över tid och behöver inte vara billigare ju tidigare bokningen sker. Här kan istället prisbevakning läggas in så att ett mail skickas ut när en specifik flygbiljett går att köpa för maximalt en viss summa. Genom att vara ute i god tid kan man försöka vänta in nedgångar i priset och passa på att köpa då.

Boka i god tid – få bästa alternativen

En annan orsak till att boka i god tid är att utbudet är större. Du kan därmed lättare få ett rum på något av de billigare hotellen och kan även där välja vilket rum som önskas. En orsak att prislappen för hotellnätterna blir onödigt dyr är att de billigare hotellen snabbt bokas upp och att det därmed bara finns de dyrare alternativen kvar.

Dyrare eller billigare på helgen?

En del hotell i storstäderna har högre pris på vardagar mot vad som erbjuds på helger. Detta eftersom vardagarna främst innebär affärsresenärer. Samtidigt finns det vandrarhem och andra boenden som har en prisbild som är tvärtom, dvs. högre pris på helgerna.

Om det inte spelar någon roll om du bor borta onsdag till torsdag istället för lördag och till söndag kan du spara någon hundralapp på att boka billigaste alternativet.

Boka med avbeställningsskydd

Dyrare resor bör alltid bokas med avbeställningsskydd. Då får du tillbaka resans kostnad (minus en mindre självrisk) i det fall du får läkarintyg på att resan inte kan genomföras.

Ha en härlig tid i Idre!