Lomviksgården är en gammal storbondegård där det även länge var gränshandel mot Norge. Gården byggdes upp 1867 och ligger mycket naturskönt ute på udden vid Flötningssjön. Idag är gården K-märkt och drivs som en turistattraktion. Den både ägs och drivs av Dalarna Femund Forkörarförening. Denna förening använder bland annat gården till övernattning när de kör häst och slädeturer upp till Röros marknad.

Just slädturerna (eller forkörning som det kallas) är en av de stora turistattraktionerna. Utöver det har de även en aktivitet som de kallar för ”tidsresa”. Besökarna blir du bjudna på tidstypisk mat och håller sig varm med vargskinnspälsar. En slädfärd ”rakt in i historien” som de skriver på hemsidan.

Sommartid är det en mycket mysig gård där det går att möta både hästar, kor, höns och får. Stanna till för att träffa djuren, fika eller njut av de historiska inslagen. Varför inte till och med sova över någon natt i de enkla men mysiga rummen.

Nyrenoverat

Flera delar av Lomviksgården har renoverats senaste åren vilket gör att gården både känns ”gammal” och ”ny”. År 2010 rapporterade exempelvis de i sin blogg att källardörren var så dålig att ”det blev is på insidan”. Bara en ytterdörr går på 5-8000kr (Källa: ytterdörrar.nu)  i material och ytterligare en del för montering. Sedan har företaget Idre Golv även varit där och bytt ett flertal golv. Därefter var det elektriker och rörmokare som tog vid. Under några månader var det knappast turistvänligt att komma hit – men idag är det fantastiskt fint i stugan. En hel del investeringar alltså men det bör löna sig då allt fler turister upptäcker gården.

Hitta hit

De som kommer från Sverige följer riksväg 70 och åker från Idre mot Drevsjö. Precis innan gränsen till Norge ligger Flötningen. Härifrån finns skyltar mot Lomviken varifrån man följer vägen till vägen tar slut. Där ligger Lomviksgården.

Från Norge åker man riksväg 26 som går från Trysil mot Röros. Väl i drevsjö svänger man av mot Sverige på väg 218. Åk igenom hela Flötningen och därefter är det enkelt att följa skyltar mot Lomviken. (Källa Lomviksgården)