Apotek

I Idre finns inget apotek men ett flertal produkter kan köpas via Coop-butiken. De som vill ha lite större utbud får åka till Älvdalen där Apoteket Björnen finns eller Särna där Apoteket Lavskrikan finns.

Coop IdreCoop Idre är ortens ”sambandscentral”. Det är en matbutik med paketutlämning, systembolagsutlämning och mindre apoteksutbud. Dess öppettider är 9-20 mån-lö och 11-20 på söndagar.

Apotek Björnen – Apoteket ligger på Furuvägen 3 i Älvdalen och har öppet 9,30-18 på vardagar samt 10-13 på lördagar. Detta apotek ingår i koncernen Apoteket som finns i stora delar av Sverige.

Apoteket Lavskrikan – Apoteket ligger inne på vårdcentralen i Särna och har öppet 9-16 på vardagar med lunchstängt 12,30-13,30. På lördagar och söndagar är apoteket stängt.

Hälsokost

Det finns inte heller någon renodlad hälsokostbutik i Idre. Även i detta fall får man åka till Älvdalen för att få ta del av ett större utbud. Däremot finns det försäljning av vissa produkter i matvarubutiker och sportanläggningar. Framförallt är det energihöjande tillskott som eftersöks då många inte är vana med den påfrestning som en veckas skidåkning verkligen innebär. Exempel:

Rosenrot – Rosenrot är ett klassiskt kosttillskott som länge använts för att ”upprätthålla normal prestation” (Citat Svensktkosttillskott.se). Växten kommer just från delar av den svenska fjällen och dess effekt anses vara minskad trötthet. Det är ett tillskott som både kan ätas för kortsiktig effekt samt långvarigt resultat.

Magnesium  – Om rosenrot är för ”de flesta” så är Magnesium snarare för de som idrottar en bit över medelnivå. Personer som tränar mycket kan behöva komplettera med detta tillskott eftersom ”omsättningen av elektrolyter sker snabbare vid hård träning”. Här är det extra viktigt att följa doseringarna noga.

Ha med dig reseapotek

Som visas ovan är utbudet av butiker inne i Idre starkt begränsat. En stark rekommendation är därför att packa med ett stort reseapotek utifrån att ni ska vara på fjällen. Glöm inte solskydd – även om det är vinter. Snön speglar solens strålar och många bränner sig redan första dagen.