Idre förknippas främst med skidåkning. Inte så konstigt med tanke på den extremt stora skidanläggning som finns på orten. Men orten har betydligt mer att bjuda på än så. Varför inte rida eller åka släde? En av de aktörer som erbjuder hästaktiviteter året runt är Jonsgården. Här kan både de som är vana ryttare och de som aldrig suttit på en häst hitta något som passar.

Vinterridning: Bara för att det är mycket snö betyder det inte att ridning inte kan ske utomhus. Möjlighet finns att både göra kortare och längre turer. För de yngsta (4-7år) finns Asketuren. Barnen rider på små ponnys samtidigt som föräldrarna går bredvid. En tur som tar 30 minuter och som verkligen kan rekommenderas. Priset för Asketuren är 150kr per barn.

Ridturer kan bokas i förväg men detta är inte ett måste. Så länge det finns plats kan man gå med på någon av de Drop-In turer som anordnas dagligen.

Vintersläde: Njuta av det tysta mäktiga fjället i en släde som dras sakta fram på snön av en stor och stark häst. Precis som förr – fast lite bekvämare idag. Välj på Våffelturen eller Plattenturen. Att Våffelturen även innefattar ett stopp med våfflor (Fäboden) är inte helt oväntat. Även dessa turer går även att boka i förväg eller följa med på genom Drop-In turer.

Sommarridning: Även om vintern har sin charm är det på sommaren som ridning visar sin fulla charm. Välj en lång turridning över fjället, välj Westernturen med westerninspirerad mat på vägen eller varför inte frukostturen för alla som gillar att se naturen på morgonen.

Fakta taget från det utbud som presenterades 2015.

Är detta något man bör satsa på när man är i Idre? Läs gärna reseskildringen på bloggen Cirkusalfredo där Karin bloggat om deras Idreresa. Men svaret är tydligt – Ja, ridning i Idre är absolut en höjdare.