Idre är en känd vintersportort med flera stora skidanläggningar i fjällen kring samhället och ska du boka hotell rekommenderar vi detta. Faktum är att Idre är Sveriges största vintersportort efter orterna Vemdalen, Sälen och Åre. Men det som många inte tänker på är att Idre också har en väl utvecklad sommarsäsong med många aktiviteter för såväl stora som små.

Att besöka Idre på sommaren är kanske inte vad den vanlige Svensson har i åtanke som en sommarresa. Men för den som vill känna natur, djur, fjällen, fiske och andra äventyrliga möjligheter är det en självklarhet. Det finns ett djupt lugn och trygghet i fjällen i Idre under sommaren som inte riktigt kan kännas någon annan stans än i Svenska fjäll. Och kommer man en gång, så kommer man att koma flera gånger. Det är en sommarhit för hela familjen och erbjuder så mycket möjligheter till roliga aktiviteter i den härliga naturen. Som familj kan det ofta kännas enklast att köra bil när man ska på semester i Sverige. Men den som har barn vet även att det blir kisspauser, myror i brallorna och annat stånk och stök under en bilresa. Att åka tåg är det många som ofta glömmer som alternativ, men att kunna sträcka på sina ben, röra sig runt och gå på toaletten när man vill är guld värt – speciellt när man har barn.

Att ta sig till Idre på sommaren med tåg är busenkelt. SJ erbjuder ofta toppenbra sommarerbjudanden på tågresor upp till Idre och många andra platser i Sverige. Och har man SJ Prio kort kan man spara och samla poäng så det knakar om det. Som medlem i SJs bonuspogram SJ Prio får man inte enbart bra erbjudanden hos SJ, man samlar även poäng hos deras olika partner. Med stor familj är det alltid bra att tänka till lite extra kring sitt sparande och spenderande, speciellt på en semester där pengarna ofta springer iväg. Så tänk till nästa gång du ville besöka Idre och dess fjäll, en tågresa kan spara dig mer än bara bensin!

Cykling

I Idre finns det flera mil av cykelleder i en vacker och vidsträckt fjällmiljö. Alla leder startar på Centrumtorget och det finns möjlighet att hyra cykel och all annan utrustning som behövs hos Intersport. Man kan också ta liften upp och cykla ner längs de downhill leder som finns utmärkta nerför fjället. Det finns särskilda cykelhållare på lifterna och flera roliga leder att välja bland med både hopp och velodromkurvor. Den som gillar fart och fläkt kan också njuta av såväl kanotturer som forsränning i Idre.

Fiske

I trakterna kring Idre finns några av Sveriges absolut bästa fiskevatten. Där finns fiske för nybörjaren och familjen likväl som för den mer erfarna fiskaren. I receptionen på Idre Fjäll kan man köpa ett fiskekort som gäller de flesta vattendrag från Särna i söder till Grövelsjön och Flötningen i norr.fiske i Idre Inte minst så är Idre känt för sitt utmärkta flugfiske. Storån är ett av de mest kända fiskevattnen i hela Dalarna, omnämnt redan på 1800-talet. Det finns också flera platser för familjefiske med Put and take-system och möjlighet att hyra båt i Burusjön och Gränjestjärn.

Fjällvandring

Fjällvandring är förstås en klassisk aktivitet på fjällen på sommaren. Att njuta av friheten, den friska fjälluften och den vidsträckta utsikten är en upplevelse man sent kommer att glömma. Det finns flera bra vandringsleder i området runt Idre, Särna och Grövelsjön. Lederna har olika svårighetsgrader för att passa allt från familjen med små barn till de mer vana vandrarna. Det finns också flera guidade turer, alltså vandringsturer med ledare där man får upptäcka naturen och njuta av fjällvärlden tillsammans med andra.

Fäbodsupplevelse

På fäboden får man hälsa på massor av djur och deras ungar. Man får också lära sig mer om livet som det var förr. Ta reda på hur man kärnar smör och hur livet på en fäbod kunde se ut. Där finns aktiviteter för barnen, så som sagostund och barnens fäboddag. Dessutom finns ett café där det serveras nygräddade frasiga våfflor med sylt och grädde.

Golf

Idre är en välkänd ort bland golfspelare. Idrefjällens golfbana är faktiskt en bana som både har vunnit spelarnas och de kritiska golfjournalisternas beröm. Varje år är det ungefär 10 000 golfspelare som besöker golfbanan i Idrefjällen. Golfbanan är vacker och omväxlande och har fairways som överraskar och många spännande och variationsrika hål. Dessutom finns det förstås en magnifik utsikt och här och var finns små bäckar med kristallklart fjällvatten. Det erbjuds såväl nybörjarkurser som temakurser och privatlektioner för den som vill satsa på golfen.

Höghöjdsbanan

En av de häftigaste sommaraktiviteterna i Idre är höghöjdsbanan. Där befinner man sig mellan 5 och 10 meter ovanför marken och tar sig runt banan på hög höjd. Totalt finns det 16 stationer på banan med olika balanseringsövningar. Banan avslutas med att man åker linbana. Det finns två svårighetsgrader på höghöjdsbanan och dessutom finns det en alldeles ny låghöjdsbana för de mindre barnen.

Upplev samelivet

Idre sameby är Sveriges sydligaste renskötselområde med totalt omkring 2700 renar. Sommartid har man möjlighet att ta del av den samiska kulturen i Idre och få en inblick i en renskötares vardag. Dessutom får man lyssna till historier, berättelser och myter om det samiska livet, se hur en kåta ser ut, lära sig kasta lasso och njuta av en samisk måltid.