Om du planerar att åka på vintersemester med slalom, längdskidåkning, skoteråkning i vinter så ta titt på Idre-fjällen. Idre är en mindre ort som ligger i Älvdalens kommun och tillhör Idre socken. Orten ligger vid Idresjön i nordvästra Dalarna, 30 km nordväst om orten Särna. Genom Idre rinner Storån och Sörälven samman och tillsammans bildar de Österdalälven. Orten har 40 pister i fyra olika färger från grön till svart.

 

Förutom skidåkning så kan man åka på slädturer och ridturer samt cykelturer på sommaren. Det finns många aktiviteter för barnfamiljer om man planerar att vara där i en vecka under sportlovet och påsken. Det finns ett stort utbud av boende i privata stugor och Pernilla Wiberg Hotel. Om du inte har egen utrusning så kan du hyra skidor på plats. Om du bokar via nätet så får du 15% rabatt på all utrusning. Skidskola finns med flera olika alternativ som Ski Coach Alpin, Ski Coach längd, skidskola grupp 2-6 år, 7-9 år, 10-15 år samt grupp vuxen och skidskola privat. Skidpass hittar du i receptionen, Skicenter Syd, Pernilla Wiberg Hotel, skiduthyrningen i centrum samt vid Aktivitetscenter. Men enklast köper du ditt skipass på webben.

 

Det finns en snowpark där det finns fyra olika banor i samma svårighetsgradering som deras andra slalombackar, grön, blå, röd och svart. I parken kan alla åkare i alla nivåer åka i hopp, på rails, boxar och annat roliga hinder. Parken ligger på sidan om och har två egna liftar som bara är till för parkåkarna. Du som se dem vackra fjällvärlden på närmare håll kan ta en tur på längdskidor. En röd kryssled tar dig direkt ut på fjället. Det finns också många fina längdspår, välj bara längd och svårighetsgrad och ge dig ut i naturen. Orten är även nationalarena för Skicross. Hos dem kan du testa Skicross via deras två skicrossbanor. En blå bana i Ravinen för barnfamiljer och en röd bana vid Tallbacken för mer erfarna åkare.

 

Lättast tar du dig till Idre med bil eller buss. Om du inte har en egen bil kan du enkelt hyra en bil och köra dit. Man kan hitta riktigt bra priser på hyrbilar under sportlovet och påsklovet från flera olika bolag i Stockholm, Göteborg mfl. Du kan jämför priser på bilar här: https://www.biluthyrning.nu/sv-sverige-city-stockholm/. Bäst pris hittar du om du söker tidigt, kanske 3-4 månader innan du ska åka. Det är också viktigt att boka tidigt om du behöver bilbarnstolar i bilen. Från Stockholm kör du väg 70 via Sala, Falun och Mora. Total körsträcka 456 km och bilfärden tar ca 5 tim 53 min. Från Göteborg kör du E6:an norrut i ca 7 tim, totalt körsträcka ca 615 km. Från Malmö kör du enklast via E20 och väg 26, körsträcka 846 km, vilket tar ca 9 tim 56 min. Snabbaste vägen från Malmö dock via Norge men då måste du betala en avgift. Från mellan Sverige och södra Sverige tar du dig till Idre på en dag med kanske ett stopp för lunch på vägen. Ta dock god tid på och jäkta inte under loven är det mycket trafik och under vintern kan det vara snörök och halt.